STOer van de maand
Omdat we trots zijn op samenwerkingen die ontstaan vanuit STOottroepen techniek, reiken wij elke maand het certificaat STOer van de maand uit aan een duo wat een onderscheidende bijdrage leverde. Elk duo bestaat uit iemand uit het onderwijs en iemand uit het bedrijfsleven. We kiezen juist voor een duo, om het belang van verbinding aan te geven. We moeten het samen doen!
​
Elk duo ontvangt een heus officieel STOer van de maand certificaat, een STOere en lekkere taart, een STOer shirt en natuurlijk de eeuwige roem. Bekijk hieronder het fotoverslag van de uitreikingen. Wil je een duo nomineren? Stuur een mail met wie en waarom naar info@stoottroepentechniek.nl
feb 2023
Van Gelder Materieel BV - Egbert van Dorp
Van Gelder Materieel BV - Edgar de Lange
Van Gelder Materieel BV - Fred Oosterbroek
Zo werkt het dus!
Weer van die STOere gasten. Deze keer hebben we een drietal STO-ers van de maand. Bij Van Gelder Materieel BV in Elburg hebben we Egbert van Dorp, Edgar de Lange en Fred Oosterbroek in het zonnetje mogen zetten. Waarom? Omdat zij laten zien hoe mooi en eenvoudig samenwerken tussen onderwijs en bedrijfsleven werkt.
Anderhalf jaar geleden ontstond de verbinding tussen van Gelder Materieel en STO Noordwest Veluwe. Van Gelder Materieel heeft, net als vele andere organisaties, te kampen met een vergrijzing binnen de organisatie en wil daarom investeren in de samenwerking met onderwijs om daarmee hun bedrijf ook onder de aandacht te brengen bij jongeren.
Van Gelder Materieel doet onder andere onderhoud, reparaties en elektrificatie van apparaten en machines binnen de Van Gelder groep, actief binnen Infra- gerelateerde projecten door heel Nederland.
Onder de noemer niet lullen, maar poetsen is een goed jaar geleden gestart met het samen vormgeven van het keuzevak Mobiele Werktuigen. Een deel van dit keuzevak wordt bij Van Gelder op locatie in Elburg uitgevoerd. De leerlingen worden daarbij begeleid door Edgar, Egbert en Fred, onze STOere gasten. Van de leerlingen die in het eerste jaar voor dit keuzevak hebben gekozen is inmiddels één leerling als BBL-student in opleiding bij Van Gelder Materieel en een tweede kandidaat heeft zich al gemeld. Samenwerken, samen investeren, volharden, een goede begeleiding en vervolgens kunnen oogsten. Zo simpel werkt het dus!
december 2022
via college - ERIK VAN DEN BERG
via college - JAN VAN DE SLUIS
HABOVO - Benny van Unen
DORGELO TEGELWERKEN - Pieter Westhuis
De mannen van HABOVO en Dorgelo Tegelzetters met docenten van het VIA.
Iedere maand probeert STOottroepen Techniek de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te benadrukken door mensen te waarderen voor hetgeen zij vanuit professie en passie doen vóór en mét leerlingen.
De leerlingen BWI van het VIA hebben zich – extra – mogen bekwamen in tegelzetten en stucen. In de afgelopen periode hebben medewerkers van HABOVO en tegelzetbedrijf Dorgelo, samen met docent en ondersteuner van het VIA, meisjes en jongens op school in de praktijkruimten, meegenomen in hun ambacht. Wat komt er kijken bij het tegelzetten? Waar krijg ik allemaal mee te maken als ik ga stucen?
De trots van Benny van Unen en Pieter Westhuis op ‘hun ambacht’ overbrengen op de generatie ‘van morgen’. Op de vraag waarom zij dit doen; “dat doe je gewoon” is het nuchtere antwoord.
Dat hier vanuit STOottroepen waardering aan wordt gegeven is voor Pieter en Benny, maar ook voor Jan v/d Sluis en Erik v/d Berg lastig te bevatten. “Dat hoeft niet”. Die bescheidenheid … En juist daarom doet STOottroepen Techniek dit! Zichtbaar maken!
“Je doet dit gewoon omdat het belangrijk is om meisjes en jongens kennis te laten maken met ons mooie vak”. Maar het raakte de mannen wél dat zij een T-shirt met ‘Ik ben STOer’ en een Certificaat van waardering mogen ontvangen.
Pieter vertaalt het met de woorden: Ik ben, denk en handel redelijk zwart-wit, maar door met deze jeugd bezig te gaan, geniet ik wat zij me aan energie geven. Dat raakt me. En Benny staat er bij te glunderen…
Ook voor Jan v/d Sluis, zo vlak voor zijn pensioen, is het een prachtige vertaling voor zijn inzet. En met een taart om de ontvangen waardering ook te delen, wordt de les iets later, maar vol plezier begonnen. De aanwezige leerlingen lieten hun waardering blijken door applaus en welgemeende kreten voor de STOere mannen.
NOV 2022
Thorbecke SG VMBO-PrO - Marcelo van der Neut
Breman Academy - Bart Borst
Breman Academy - Arjen Cramer
Om betekenisvol onderwijs voor leerlingen te kunnen creëren, is het belangrijk om ook in een levensechte omgeving les te kunnen krijgen. In de STO Regio Zwolle wordt dit gerealiseerd bij de Breman Academy met keuzevakken die door de medewerkers van Breman en een docent van Thorbecke SG uitgevoerd worden!
In de afgelopen periode zijn leerlingen van drie middelbare scholen – Greijdanus, TalentStad Beroepscollege en Thorbecke SG – naar de Breman Academy geweest en hebben daar het keuzevak Koudetechniek gevolgd. Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Bij koudetechniek moet je denken aan aircosystemen, koelsystemen voor winkels, gekoelde opslag, gekoeld transport via de weg, over het water of door de lucht, ijsbanen enz. De behoefte aan koeling neemt toe en dus zijn er vaklieden nodig die de koelinstallaties ontwerpen, aanleggen en onderhouden.
Het keuzevak wordt gegeven door twee docenten van Breman en een docent van Thorbecke SG. Een goed voorbeeld van co-creatie én organisatie.
Marcelo van der Neut – docent aan Thorbecke SG – geeft deze periode met veel plezier het keuzevak Koudetechniek aan een zevental leerlingen van het Greijdanus en Thorbecke SG. Dit keuzevak binnen het vmbo profiel PIE (Produceren, Installeren en Energie) is vanwege de energietransitie van groot belang.
Breman hoopt – door inzet van eigen vakmensen en gebruik van modern ingerichte lokalen voor het vmbo – dat er meer jongeren gaan kiezen voor het vak van installateur.
Bart Borst, bedrijfsopleider bij Breman, heeft als specialist Marcelo geholpen om de nieuwste technieken op koelgebied in zijn lessen te verwerken.
Arjen Cramer, eveneens bedrijfsopleider bij Breman, geeft binnen het vmbo de keuzevakken Duurzame Energie, Domotica & Automatisering en Drinkwater & Sanitair. Arjen gaat graag met de leerlingen op pad om ze in de praktijk te laten ervaren hoe leuk de beroepen in de techniek zijn!
En de leerlingen? Die vinden het prachtig, want waar leer nu meer dan in de praktijk.
MEI/JUNI 2022
HET GREIJDANUS - BERNY NAGELHOUT
CORTINA/KRUITBOSCH - ROB HAARMAN
FIETS-ID - MARCEL KOOIJMAN
Een zestal leerlingen van het Greijdanus volgt het keuzevak ‘van stadsfiets tot e-bike’, waarvan de lessen deels op hun eigen school en het Deltion plaatsvinden. Maar waarom zou je alleen op school les krijgen, als dat ook in de praktijk kan?- De leerlingen kregen een gastles in de fietsenwerkplaats van Fiets-ID en gingen op excursie naar Kruitbosch, het moederbedrijf van o.a. fietsenmerk Cortina. Een prachtig voorbeeld van hoe het bedrijfsleven (de praktijk) en het onderwijs samen kunnen werken!
Rob Haarman: “Ik werk graag samen met het onderwijs, door het werken met jonge mensen blijf je zelf ook jong!. De fietsenbranche heeft een dringend tekort aan personeel (fietsenmakers). Ik hoop de leerlingen te kunnen laten zien dat fietsenmaker een heel mooi beroep is! De gebruikte technieken zijn bijvoorbeeld veel uitdagender geworden.Leerlingen reageren vaak positief op de uitleg. Zij zijn vaak enthousiast als zij zich realiseren dat zij voortaan hun eigen fiets of die van hun ouders kunnen repareren!”
Berny Nagelhout (docent techniek Greijdanus): “Ik ben ontzettend blij met de ondersteuning van Fiets/ID én Cortina/Kruitbosch. Zo gaat het vak voor leerlingen echt leven!.”
Marcel Kooijman: ‘ik merk dat de leerlingen die bij Fiets-ID meelopen erg hun best doen en veel in hun mars hebben! Ik verwacht dat een aantal jongeren, doordat ze hier in de praktijk meekijken, geïnteresseerd gaan raken in het vak van fietsenmaker.’