STOer van de maand
Omdat we trots zijn op samenwerkingen die ontstaan vanuit STOottroepen techniek, reiken wij elke maand het certificaat STOer van de maand uit aan een duo wat een onderscheidende bijdrage leverde. Elk duo bestaat uit iemand uit het onderwijs en iemand uit het bedrijfsleven. We kiezen juist voor een duo, om het belang van verbinding aan te geven. We moeten het samen doen!
​
Elk duo ontvangt een heus officieel STOer van de maand certificaat, een STOere en lekkere taart, een STOer shirt en natuurlijk de eeuwige roem. Bekijk hieronder het fotoverslag van de uitreikingen. Wil je een duo nomineren? Stuur een mail met wie en waarom naar info@stoottroepentechniek.nl
NOV 2023
BROSHUIS - Duncan Donselaar
BROSHUIS - Mark Spek
BROSHUIS - Henk van Pijkeren
VIA Kampen / Ichthus - Clemens Rekveldt
Broshuis Leerlijn levert vanuit STO medewerker op voor Broshuis. De leerling van vandaag is de medewerker van morgen!
​
De behoefte aan nieuwe – jonge – mensen in de techniek is groot! Werkgevers staan te springen om nieuwe talenten in dienst te nemen… maarre, hoe doe je dat?
Sterk Techniek Onderwijs is als subsidieregeling voor het vmbo in het leven geroepen om meer leerlingen kennis te laten maken met Techniek & Technologie. Techniek is in vele vormen constant om ons heen aanwezig. Een wereld zonder techniek is niet voor te stellen. Helaas werd steeds minder gekozen voor techniek in het vmbo. Een oplossing? De Broshuis leerlijn…
Met de Broshuis leerlijn is in 2020 gestart om leerlingen van VIA / Ichthus Kampen kennis te laten maken met de assemblage van trailers van / bij Broshuis. Met een speciaal daarvoor gerealiseerde trailer welke op school staat, wordt door medewerkers van Broshuis lesgegeven, samen met een docent van het VIA, in alle vaktechnische richtingen om de trailer in elkaar te zetten. Lastechniek, pneumatiek, hydrauliek, assemblage, kortom alle facetten.
Broshuis is als grote werkgever in de regio Kampen continue op zoek naar personeel. Om te laten zien hoe mooi werken in de techniek bij Broshuis kan zijn, worden leerlingen meegenomen om daar te kijken en vervolgens in school te ervaren, onder begeleiding van vakmensen, hoe de praktijk werkt. De verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven daarmee inhoud geven. Samen afstemmen wat de behoefte is en dit vertalen naar praktijklessen!
Deze mannen die zich hier voor inzetten, hebben namen, hebben gezichten. Deze STO-ere gasten zijn:
Henk van Pijkeren en Mark Spek. Zijn zijn 2 van deze vakmensen die naast hun gewone werkzaamheden er van genieten jeugd kennis te laten maken met ondermeer lastechniek en afmontage. En samen met leerlingen die vaardigheden te ontwikkelen. Als gastdocenten, samen met docent Motorvoertuigen techniek, Clemens Rekveldt, geven zij gepassioneerd lessen.
Hoe mooi is het dat deze inspanning en investering, deze aandacht voor het vak, een aantal jaren later oplevert waarvoor het – ook – bedoeld is; de leerling van toen is nu de collega (geworden).
Duncan Donselaar is het vleesgeworden voorbeeld waarvoor Sterk Techniek Onderwijs in het vmbo bedoeld is; de leerling van vandaag, is de medewerker van morgen. Begonnen om automonteur te worden is hij tijdens de lessen en praktijkervaring nu zo ver dat hij als collega en medewerker bij Broshuis het geleerde in de praktijk mag brengen. Na het vmbo nu als BBL-er aan het werk en 1 dag in de week naar school … ‘Best pittig’; zegt Duncan, ‘maar dit leren en werken past mij prima! Ik ben blij dat ik de Broshuisleerlijn mocht volgen als kennismaking tijdens mijn middelbare school. Nu werk ik samen met de mannen die me toen lesgaven aan een mooi product.’
Dit is STOer… dit is waar STO-er van de maand voor staat. Dit is wat STO behelst!
JUNI 2023
NXTV - GERRITJE CORNELISSE
STOer in hart en nieren
Gerritje is STOer! STOer in hart en nieren. Een betere ambassadrice kunnen we ons niet wensen. Gerritje Cornelisse is ambassadrice voor Sterk Techniekonderwijs, is ambassadrice voor techniek, is ambassadrice voor het VMBO en is ambassadrice voor meiden en vrouwen in de techniek. Met haar niet aflatende energie en drive laat ze zich op elke plek en op elk podium in Nederland horen en zien met dezelfde boodschap, “Techniek is vakmanschap en daar mag je trots op zijn”. Verbindend en op zoek naar steeds meer partijen die willen samenwerken om schouder aan schouder te werken aan een eerlijke en reële beeldvorming over techniek en het VMBO.
Vanuit ondernemerschap èn een persoonlijke drive creëert zij oplossingen, betrokkenheid en draagvlak. Van BLIQ, een ander kijk op techniek, naar SolliciDate, TestLab en de Beroepen van de Toekomst. Zomaar een greep uit de initiatieven die Gerritje, samen met haar team van NXtv, voor een eerlijke en reële beeldvorming over techniek heeft gerealiseerd. Dank daarvoor Gerritje! Met recht de STOer van de maand juni.
MEI 2023
VO-Talentstad Beroepsonderwijs - RONALD KUYVENHOVEN
MBO-DELTION COLLEGE ZWOLLE - GERWIN BOS
ALDIVER - Hendrik Beens
Sectorinstituut Transport & Logistiek - Natasja van Duin
Op de locatie van Talentstad Beroepscollege in Zwolle zijn de afgelopen week maarliefst vier STOers van de maand aan het bestaande rijtje toegevoegd. Ronald Kuyvenhoven (Talentstad), Gerwin Bos (Deltion MBO), Natasja van Duijn (Sectorinstituut Logistiek en Transport) en Mark Sterken (Aldiver) en werken met hun teams in de Zwolse Beroepensafari samen om leerlingen te enthousiasmeren voor transport en logistiek.
In de prachtige Transporthal van het Deltion College hebben zij het afgelopen jaar gezamenlijk drie weken gezorgd voor een prachtig programma waardoor 1e en 2e klassers uit Zwolle ondergedompeld werden in de transportwereld. Het doel: enthousiasmeren van leerlingen en het neerzetten van een kloppend beroepsbeeld. Heftruck rijden, order picken, werken & veiligheid maar ook gesprekken met mensen uit het werkveld zijn onderdeel het programma waaraan circa 1000 leerlingen uit Zwolle meedoen.
Een mooie samenwerking van VMBO-MBO-Bedrijfsleven waarbij iedereen gemotiveerd en enthousiast aan het werk is. Samenwerken, samen investeren in de leerling en iedere dag weer met volle kracht vooruit. Zo zorgen we ervoor dat de leerling weet waar hij voor kiest in een vervolgopleiding en dus ook juist kiest.
Ronald en Gerwin wisten niet wat hen overkwam toen zij de prijs uitgereikt kregen. Alle winnaars liepen trots in hun nieuwe shirt de deur uit. Voor Mark Sterken was het helemaal een opsteker: hij is net één week in dienst en heeft nu al een prijs te pakken. Wat een aanwinst voor de sector 😉!
MAART 2023
COTAP - KLAAS BAKKER
CARPETLINE - WOUT TIMMERMAN
PIETER ZANDT - BOUKJE LUBBERTS
PIETER ZANDT - ALBERTJE VAN TOL
PIETER ZANDT - JEROEN KLAASSEN
De leerling van vandaag, de medewerker van morgen laten worden. Een van de doelstellingen binnen Sterk Techniek Onderwijs. Deze kans geldt voor iedere leerling, voor iedere betrokken docent en voor ieder betrokken bedrijf! In Genemuiden wordt op een unieke wijze invulling gegeven aan deze boodschap. Binnen DVC-in-bedrijf werken bedrijfsleven en onderwijs samen om leerlingen van het praktijkonderwijs deze ervaring te bieden.
Jeroen Klaassen [docent Pieter Zandt scholengemeenschap en verantwoordelijk voor de onderwijscomponent bij DVC-in-bedrijf] benoemt het als volgt: “DVC-in-bedrijf is een dienstverlening centrum dat bijdraagt aan een duurzame samenwerking tussen (speciaal) voortgezet onderwijs en de arbeidsmarkt. Onze diensten worden uitgevoerd in een leeromgeving waarin enthousiaste jongeren onder professionele begeleiding van hun leermeester arbeidsvaardigheden ontwikkelen. DVC-in-bedrijf staat garant voor goede kwaliteit, een eerlijke prijs en duurzaamheid.”
Hoe het werkt in de praktijk? Als onze leerlingen de school verlaten, hebben zij mogelijk een afstand tot de arbeidsmarkt. Het verkleinen van die afstand is voor ons een belangrijk doel. Wij sluiten daarbij aan bij de kwaliteiten van onze jongeren. Onze VSO-jongeren van Praktijkonderwijs zijn sterk in de praktijk. Wij laten hen eenvoudige opdrachten uitvoeren en trainen bij onze jongeren werknemers- en arbeidsvaardigheden. In ons daarvoor speciaal ontwikkelde programma ‘Arbeidscompetenties Praktijkonderwijs’ gaan we hier steeds stap voor stap doorheen om de vaardigheden te laten beklijven.
Jeroen vervolgt: “Dit is belangrijk om hen goed voor te bereiden op hun stageplaats en toekomstig beroep. Tijdens de stage die later volgt, leren onze jongeren praktijkvaardigheden die aansluiten op hun talenten. Allemaal onderdelen welke passen binnen vaardigheden welke van werknemers onderling verwacht mogen worden, maar ook getraind dienen te worden. Anders is samenwerken lastig…”
De bedrijven COTAP en Carpetline in Genemuiden stellen ruimte, machines en ondersteuning beschikbaar. Leerlingen komen bij DVC, maar gaan na de eerste basistrainingen intern ook naar de bedrijven om daar extra praktijkervaring op te doen. Wouter Timmermans [Capetline] en Klaas Bakker [COTAP] vinden het logisch om hun bedrijven daar voor open te stellen.
“Wij hebben altijd mensen nodig in onze bedrijven. Door deze samenwerking is er voor alle mensen een win-win. Persoonlijke ontwikkeling, samenwerken in bedrijf en continuïteit in onze activiteiten. Daar investeer je in.” Aldus de heren nadat zij het T-shirt met ‘Ik ben STOer’ in ontvangst hebben genomen.
Elk mens is uniek en heeft recht op een leer-werkomgeving die het meest bij hem of haar past. Daarom besteden we aandacht en tijd aan zowel het functioneren in een groep als aan de persoonlijke ontwikkeling van elke deelnemer.
Een deel van de werkzaamheden binnen het DVC bevat voorbereidende activiteiten van het maken van materiaal dat tijdens de lessen in de TechLabs van het Pieter Zandt wordt gebruikt voor het uitvoeren van opdrachten. Deze binding is een extra motivatie voor het laten zien dat samenwerking er toe doet. Met de uitreiking van deze STO-er van de Maand terecht weer aandacht voor kleine zaken met een grote impact.
En de aanwezige leerlingen smulden van de taart die bij het T-shirt en de oorkonde hoort.
feb 2023
Van Gelder Materieel BV - Egbert van Dorp
Van Gelder Materieel BV - Edgar de Lange
Van Gelder Materieel BV - Fred Oosterbroek
Zo werkt het dus!
Weer van die STOere gasten. Deze keer hebben we een drietal STO-ers van de maand. Bij Van Gelder Materieel BV in Elburg hebben we Egbert van Dorp, Edgar de Lange en Fred Oosterbroek in het zonnetje mogen zetten. Waarom? Omdat zij laten zien hoe mooi en eenvoudig samenwerken tussen onderwijs en bedrijfsleven werkt.
Anderhalf jaar geleden ontstond de verbinding tussen van Gelder Materieel en STO Noordwest Veluwe. Van Gelder Materieel heeft, net als vele andere organisaties, te kampen met een vergrijzing binnen de organisatie en wil daarom investeren in de samenwerking met onderwijs om daarmee hun bedrijf ook onder de aandacht te brengen bij jongeren.
Van Gelder Materieel doet onder andere onderhoud, reparaties en elektrificatie van apparaten en machines binnen de Van Gelder groep, actief binnen Infra- gerelateerde projecten door heel Nederland.
Onder de noemer niet lullen, maar poetsen is een goed jaar geleden gestart met het samen vormgeven van het keuzevak Mobiele Werktuigen. Een deel van dit keuzevak wordt bij Van Gelder op locatie in Elburg uitgevoerd. De leerlingen worden daarbij begeleid door Edgar, Egbert en Fred, onze STOere gasten. Van de leerlingen die in het eerste jaar voor dit keuzevak hebben gekozen is inmiddels één leerling als BBL-student in opleiding bij Van Gelder Materieel en een tweede kandidaat heeft zich al gemeld. Samenwerken, samen investeren, volharden, een goede begeleiding en vervolgens kunnen oogsten. Zo simpel werkt het dus!